Superfood, detox, dieting food.Berries, seeds, nuts, fruits top view on wood background.

Superfood: funest voor mijn gebit!

Geplaatst door / 8 maart 2017

Is de hype van superfood al voorbij? Ik hoop het, maar anders draag ik graag mijn steentje bij. Want ook ik heb me in den beginne in de luren laten leggen met mooie verhalen over chiazaad, gojibessen, lijnzaad en al die andere dure korrels waar je enorm gezond en fit van zou worden.

Ik kocht een zak lijnzaad bij de Tuinen en voelde me alleen al met die aankoop in mijn tas een stuk gezonder. Wat ik allemaal voor moois gehoord had over lijnzaad: het is een bron van vitamines, mineralen, voedingsvezels en essentiële omega 3-vetzuren. En lees wat het allemaal voor je doet:

  • Het bevordert de spijsvertering en stoelgang; prima
  • Het verlaagt het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten; kan nooit kwaad
  • Lijnzaad beschermt tegen prostaat-, dikke darm- en borstkanker; wie wil dat niet
  • Verlaagt het cholesterolgehalte; meegenomen
  • Voorkomt opvliegers; gaarne
  • Verbetert de balans van de bloedsuikerspiegel; okee
  • Ljjnzaad is goed voor huid, haar en nagels; kom maar op met die nagels
  • Ondersteunt het afvallen; altijd fijn
  • Lijnzaad is rijk aan antioxidanten; het zal wel, klinkt goed

Hatsjikidee, ik zou maar liefst negen vliegen in een kap vangen met wat lijnzaad door mijn yoghurt. Behalve wat cruesli ging er een schep gebroken zaadjes over mijn ontbijt. Heerlijk vond ik het. Een nootachtige smaak en lekker krokant. Weet je wat, ik laat de cruesli weg, daar worden we toch alleen maar dik van. Ik doe alleen lijnzaad over de yoghurt met een piepklein schepje jam voor de smaak. Smullen!

Na het ontbijt deed ik altijd mijn rondje met de honden en het begon me op te vallen dat ik een raar gevoel had in mijn buik, die dagen. Niet zozeer pijn, meer een opgeblazen gevoel. Zou dat de darm stimulerende werking van de zaadjes zijn? Vast. En omdat ik toch tegen twaalf uur alweer trek begon te krijgen besloot ik om voortaan nog wat meer door de yoghurt te kieperen want op die manier zou het waarschijnlijk “het afvallen ondersteunen”.

Mijn ronde met de honden werd inmiddels een kleine kwelling. Ik moest zelfs een bankje zoeken onderweg omdat het helemaal niet goed voelde, dat lopen. Wat zou er toch met me aan de hand zijn? Gek genoeg bracht ik het helemaal niet in negatieve zin in verband met mijn veranderde ontbijtgewoonte. Ook niet toen ik dagenlang vruchteloos naar de wc ging. Ik had het gevoel dat ik uit elkaar plofte, maar er gebeurde niets, to-taal verstopt. Maar superfood kan toch nooit slecht zijn?

En toen kwam de apotheose. Het was een mooi weekend en de man en ik zaten aan de zonnige kant van ons huis. En ineens kreeg ik het gevoel dat ik al dagenlang niet had gehad: ik moest naar de wc. Nu! Ik rende door de tuin naar de deur, en voelde me licht in mijn hoofd worden. Iets te snel overeind gekomen waarschijnlijk maar ik wilde toch echt dolgraag naar de wc. Ik gooide de deur open en toen… vond ik mezelf even later, geen idee hoeveel later, terug liggend op de grond. Ik had niets gevoeld, maar ik was dus gevallen. En ik zag bloed. En mijn mond voelde raar. Ik sleepte me naar de bank en ging met mijn tong over mijn tanden en voelde ….rafels!! Neee!!!!! Mijn voortand was afgebroken!! Ik was vol met m’n gezicht op de trap gekletterd!

Goddank heb ik een zus die een hele goede tandarts is en die er in no-time weer een mooie tand van maakte, en van schrik ben ik ook heel diep gaan nadenken over wat er nou precies gebeurd was de afgelopen weken. Pas toen heb ik die zak lijnzaad met een grote boog in de vuilnisbak gekieperd. Superfood? Je hele lijf raakt er van ontregeld en je gebit gaat er aan: nooit aan beginnen!

Just Liesbet

www.kleinzuylenburg.nl: de mooiste B&B aan de Vecht bij Utrecht

For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)