Whale watching signpost and blurred background in Azores. Portug

Potvissen-syndroom

Geplaatst door / 17 februari 2017

Man is jarig. Man mag kiezen wat hij wil eten. Chinees! Mijn man is dol op Chinees. Eigenlijk op al het eten. Als het maar geen gewone Nederlandse kost is. “Ik heb de eerste 20 jaar genoeg aardappelen op voor heel mijn leven”, roept hij dan.  Hij vergeet dan even voor de gemakkelijkheid dat friet van de friettent ook aardappelen zijn. Ook daar is hij dol op. Net als mijn nichtje. Dat is ook zo’n vetklep. Mijn man is dan ook dolblij als ze komt logeren. “Krijg ik eindelijk friet, want dat krijg ik van je tante niet”. En dat klopt. Als manlief oppert om friet te eten, flats ik liever zelf iets in elkaar. Binnen 15 min. kan ik best iets lekkers op tafel zetten.pot. Echt, daar is echt niks sexy meer aan te beleven. Ook reden voor mijn man om dan toe te geven. Volgegeten van friet met een potvissen-syndroom en dan komt ook nog de modeshow van Victoria Secret op de televisie!. Niet goed voor je ego. Een plank-slank-model met giraffe-lange benen en een sixpack. Zet haar op torenhoge hoge hakken en plak er een paar funky vleugels op en mijn depressie is compleet. Als er íets demotiverend is voor een vrouw…. of is het juist motiverend? Motivatie om weer wat gezonder te leven. Om weer te sporten. Om toch die zak chips niet helemaal op te eten. Of om tóch dat rondje te lopen. Niet dat ik de illusie heb om ooit een sixpack te bezitten. En mijn heipalen worden heus geen ellenlange giraffenbenen. En plank slank zal ik met mijn rondingen ook nooit worden. Utopie. Net als fris en fruitig je bed uitkomen zoals in een film. Haren keurig, prachtige make up en je gezicht kreuk-vrij. Dan kan je je voorstellen hoezeer ik schrik als ik mijn kreukzonegezicht in de spiegel zie. Haren in heksenmodel (mijn nichtje zegt gelukkig dat ik op een leeuw lijk) en mascara, waarvan ik zeker wist dat het er goed af was, op mijn wangen (in ieder geval onder de wallen, maar die hierdoor wel prachtig geaccentueerd worden ). Knap dat mijn echtgenoot nog steeds rustig naast mij wakker (wil) worden. Ach, echte schoonheid zit van binnen. Maar dan moet ik mijn mond ’s morgens niet open doen. Dan komt er geen schoonheid naar buiten. Ik denk dat daar een kat in heeft liggen jongen. Misschien wel twee. Zo kan ik me ook niks voorstellen bij ochtendseks. Mijn zwager zegt altijd vrolijk: een wip in de morgen, is een dag zonder zorgen. Waarschijnlijk heeft mijn husband daarom een ochtendhumeur. Een vriend van ons is iets te veel visueel ingesteld….. Die kaassoufflé  hoeft hij ’s morgens niet te openen!


Na onze feestdagen had manlief zelf het idee om wat gezonder te leven. Onze feestdagen waren heerlijk uitbundig! Gezellig met vrienden en familie tafelen. Eten en drinken in macroformaat. Zo uitbundig dat je er (bijna) klaar mee bent Zelfs manlief wil iets gezonder eten. Top. Ik ben wel van het gezond eten. Tot op zekere hoogte. Koolhydraatarm eten leek ons wel wat. Minder suiker. Geen rijst, aardappelen, pasta en brood meer. En natuurlijk geen snoep. Gek genoeg hebben we er alle twee geen moeite mee om minder koolhydraten te eten. En de pakken rijst vlogen er bij ons echt door. En het is ook wel leuk. Je moet weer op zoek naar nieuwe recepten. Wat eet je morgens? Wat eet je i.p.v. je boterham op het werk? Ik heb ondervonden dat je vooral ’s morgens niet te mager moet eten. Als je in het begin al te weinig eet, kom je heel de dag te kort. Dus zelfgemaakte granola met yoghurt of zelfgemaakte bananenbrood is een goede oplossing. Voor de lunch is vooral de goed gevulde slabak in trek. Maar soms ook pannenkoeken van amandelmeel of een groenteomelet/wrapachtig iets.
Het is ook goed tegen verspilling. Wij eten nu netjes ons bord leeg. Terwijl we vroeger nog wel iets weggooiden, omdat het te veel was. Groente ligt niet meer in de groentenla te verpieteren, want in elk gerecht kan wel wat meer groente. Je eet  ook meer groenten en meer vis. Manlief heeft 3 dagen hoofdpijn gehad omdat hij aan het afkicken was van zijn dagelijkse suiker’behoefte’.

Dat ‘honger’ gevoel wat je soms krijgt? Zo goed als weg!

En het potvissen-syndroom? Ook zo goed als weg……. Soms.

 

Liefs,

 

Janneke

For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)