Willem Jan van Hulst Tennis Academy Henk van Hulst

Interview Willem Jan van Hulst, een charmante energieke sportieve veertiger!

Geplaatst door / 30 maart 2015

Het heeft even geduurd voordat dit interview kon worden gepubliceerd. Reeds in december brachten wij een bezoek aan de thuisbasis van Tennis Academy Henk van Hulst, Health & Sports Club Valkencourt in Valkenswaard. Onze charmante geïnterviewde moest namelijk nog zijn goedkeuring geven voor al zijn ontboezemingen. Gezien zijn drukke agenda zijn daar enkele maanden overheen gegaan, maar hierbij dus het openhartige interview met Willem Jan van Hulst.

Wie is Willem Jan? Willem Jan is een charmante energieke sportieve veertiger. Maar ja hoe kan het ook anders als je tennisleraar bent. Uiteraard gingen we vol vooroordelen naar onze date. Tennisleraren, skileraren, van hetzelfde laken een pak. Ze zijn charmant, flirten met iedere leerling, dan wel mama van leerling (afhankelijk van de leeftijd), en kunnen je de sport het beste uitleggen door de beweging samen te maken (oftewel, dicht tegen je aan). Tja, vooroordelen zijn er natuurlijk om ontkracht te worden, maar dat is in dit geval niet helemaal gelukt. Willem Jan heeft namelijk daadwerkelijk de mama van een leerling weten te versieren met zijn charme. Hij was direct in de 7th ‘Heaven’. Niet zo verwonderlijk, als het om de mama van Do gaat…

Willem Jan werkt zowel bij de Tennis Academy Henk van Hulst als bij GO4SLAM. Hoe combineer je dit?
Het is echt een hele andere invulling van tijd en toch zijn er raakvlakken. Bij de Tennis Academy werk ik vooral met jeugd en jongvolwassenen, spelers tussen 10 – 23 jaar die het maximale uit zichzelf willen halen. Terwijl GO4SLAM meer netwerken is, communiceren met mensen. Ondernemers bij elkaar brengen en zorgen dat ze het maximale uit hun deelname halen.

Hoe is GO4SLAM ontstaan?
Tennis Academy is een hele succesvolle tennisschool en heeft maar liefst negen Top 100 spelers groot gebracht. Maar de lat ligt altijd hoger in de topsport, dus ook bij ons! We zoeken continu naar de manier om een 10e af te leveren. En dan staat of valt er een hele hoop met budget. Daardoor is het idee van GO4SLAM ontstaan. Ondernemers bij elkaar brengen en interessante onderwerpen aanstippen, zodat het voor de ondernemers een meerwaarde heeft. We zijn nu 3 jaar bezig, blijven maar groeien en krijgen ook steeds meer landelijke aandacht.

Je kunt ook Vrienden van GO4SLAM worden. Wij kennen alleen de Vrienden van Amstel Live. Maar hoe meer vrienden, hoe beter… Dus we willen er alles van weten!
Als Vriend van GO4SLAM geef je ons wat meer ruimte. Lees geld ;-). Want zo kunnen we de budgetten voor de spelers verruimen. En als goede vriend van ons nodigen we je natuurlijk uit voor interessante netwerkbijeenkomsten en leuke tennismomenten.

Wat zijn de mogelijkheden voor ondernemers bij GO4SLAM?
Er zijn zes blokken die ondernemers kunnen ondersteunen:

  1. Talentontwikkeling;
  2. Lidmaatschap Business Club;
  3. Tennis.nl (hierop kun je je landelijk presenteren);
  4. Bus sponsor;
  5. Evenementenpakket: Bezoek aan o.a. TOPSHELF OPEN en AFAS Tennis Classics;
  6. Events. Bijvoorbeeld twee evenementen die we gedeeld hebben met Brabant Onderneemt en later FC Eindhoven. Ondernemers bij elkaar brengen. Dit kan ook in combinatie met eigen relaties en personeel. Dus eigenlijk maatwerkpakketten.

Ondernemers kunnen zich inschrijven en ieder blok staat voor 500 euro.

Willem Jan van HulstWe lazen dat GO4SLAM zich richt op zakelijke en sportieve ondernemers, maar moeten we dat ‘sportieve’ letterlijk of figuurlijk nemen? Want in het eerste geval voelen wij ons niet aangesproken.
Hoezo Marlène, je bent oud-CIOSser en je tennist toch?

Marlène: Nou ik tennis wel maar niet bepaald op een hoog niveau…
Tja, je hebt ook nooit meer een privé lesje bij me genomen.

Haha, klopt, daar zoek ik nog een sponsor voor. Maar ze melden zich niet vrijwillig aan vanwege mijn uitzonderlijke talent. Heel vreemd… Daarnaast vraag ik me af of het nog zin heeft na mijn 40ste?
Ja dat heeft zeker nog wel zin! We spelen ook met ondernemers van alle leeftijden voor een camera. Daar kwamen hele leuke analyses uit!

Dus SPORTIEVE ondernemers, voel je aangesproken en meld je aan bij GO4SLAM! Je krijgt er een hoop maatwerk voor terug!!
Ja absoluut! Als we een bijeenkomst hebben gehad, gaan de ondernemers altijd met een zeer energiek gevoel weer naar huis. Het geeft altijd weer nieuwe inzichten, vanuit de topsportkant. Want het bedrijfsleven en topsport hebben hoe dan ook parallellen.
Onze spelers zijn altijd aanwezig als ze kunnen en zijn zeer aaibaar. Ze delen dan hun verhaal en de ondernemers voelen dat ze betrokken zijn bij de ontwikkeling van de spelers.

Toevallig hebben we binnenkort weer een mooi evenement op de kalender staan. Wil je tennissen met netwerken combineren? Dan is dit evenement echt iets voor jou. Donderdag 23 april is de 2e editie van het GO4SLAM OPEN BUSINESS TENNISTOERNOOI in het Vrijetijds-centrum Best van 16.00-21.00 uur. Schermafdruk 2015-03-22 10.29.13
Je kunt hieraan deelnemen. Ga jij met de beker naar huis? Lekker tennissen met collega ondernemers, je zakelijke netwerk uitbreiden, de gelegenheid hebben om kennis te maken en op de baan te staan met ‘special guest zangeres/tv-presentatrice DO’? Met na afloop een lekkere barbecue. Doe mee en schrijf je direct in!Do van Hulst

Wat is de leeftijdsgrens in tennisland?
Om die succesvolle stap te maken naar de top 100 op de wereldranglijst is een traject van 6 tot 26 jaar. Waar een speler tien jaar geleden gemiddeld op zijn (23ste) / haar (21ste) jaar de top 100 binnen stapte is de leeftijdsgrens bij zowel de mannen als vrouwen drie jaar hoger komen te liggen. Dit komt o.a. doordat de sport fysiek en mentaal zwaarder is geworden. Het is voor ouders dus een investering van zo’n 20 jaar. Dat is erg lang.

Is er veel concurrentie?
Tennis is een mondiale sport met veel concurrentie. Denk maar aan alle Russinnen die het de laatste jaren zo goed doen. Talentvol zijn is niet voldoende. Vroeger stond je met één punt al bij de eerste 800/900 op de wereldranglijst. Op dit moment heb je wel 5000 spelers, als het er niet meer zijn, die serieus bezig zijn om op de internationale wereldranglijst te komen. Alles is aan het professionaliseren. Er wordt meer video gebruikt met technische analyses. Ook qua voeding en fysieke arbeid is er een enorme ontwikkeling ontstaan.

Tennis Academy Onderscheiden jullie je daar dan wel in ten opzichte van de concurrentie?
Ons onderscheidend vermogen is de visie die we hebben. En dat we al een aantal keren de weg naar de top bewandeld hebben. Dus we weten wat er op de spelers af komt en of ze zich in de goede richting aan het ontwikkelen zijn of niet.

Ben je dan ook eerlijk als een speler “het niet gaat redden”?
Ja, wij geven eerlijk aan of er uiteindelijk wel of niet een boterham in te verdienen valt. Ons logo staat voor ontwikkeling van de mens. Alle spelers die bij ons in opleiding zijn geweest, hebben een enorme basis mee gekregen, ongeacht of ze uiteindelijk voor een tenniscarrière kunnen/willen gaan. Dat is wel echt iets waar wij onderscheidend in zijn. We begeleiden onze spelers goed en realistisch. Uiteindelijk kunnen ze omgaan met teleurstellingen en weten ze wat incasseren inhoudt. Topsport is onredelijk, je doet je best op de baan, maar je verliest toch. Dus je moet op zoek gaan naar oplossingen. Je moet een stukje discipline en structuur meekrijgen. Maximize your talent, dat staat voor de Tennis Academy. Iedereen die bij ons in opleiding is geweest, mag zichzelf een succesvol individu noemen. We halen het maximale uit de mens en uit hun tennisspel.

Hoe lang duurt een samenwerking met een speler?
Met de meesten hebben we een commitment van ruim 10 jaar. Soms hebben we te maken met invloeden van buitenaf. In eerste instantie ouders, maar ook sponsoren, vriendje of vriendinnetje, keuze voor een of meerdere trainers. Dan kan het zijn dat een overstap wordt gemaakt naar een andere tennisschool of dat de spelers stoppen. Dat is ook logisch. Het werkt ook andersom. Dat is een normaal verloop.
Soms kunnen spelers of ouders het gevoel hebben dat een kind stilstaat in de ontwikkeling. Maar stilstand kan ook zijn dat je op een hoger niveau in de competitie gaat spelen, waardoor je betere spelers tegenover je hebt staan. Dan lijkt het alsof je stilstaat, maar het niveau is gewoon hoger geworden.

Jullie focus ligt niet alleen op tennis met de spelers toch?
Nee, wij verplichten de kinderen om in ieder geval de middelbare school af te ronden. Zo was er bijvoorbeeld een jongen die in 4 HAVO zat en die met school wilden stoppen. Hij wilde niets liever dan toernooien spelen en tennissen. Maar die hebben we kunnen overtuigen op school te blijven, want naar ons idee was hij er zowel fysiek als in zijn hoofd nog niet klaar voor. Hij maakt nu gelukkig zijn school af.

Dus als je op die leeftijd wilt stoppen met school, ben je er waarschijnlijk nog niet klaar voor?
Dat is heel mooi samengevat! En dat voor een blondine ;-)
Je slaat dan gewoon stappen over. Je moet stap voor stap gaan. Super getalenteerden kunnen wel een stap overslaan. Maar onder super getalenteerden versta ik spelers die op hun 14e wereldkampioen worden bij de jeugd en op hun 18/19e al aan een Grand Slam mee doen. Sjeng Schalken won bijvoorbeeld op zijn 17e al een Grand Prix en hij was toen al top 100 speler. Nou dat noem ik echt super getalenteerd. Die heb je misschien eentje in Nederland. Maar bij gemiddeld getalenteerden moet je dus kijken wanneer ze kunnen stoppen met de studie. Misschien wel een vervolgopleiding, maar dan eentje die je de ruimte geeft om het te combineren. Of dat je de studie even kunt parkeren om full time te gaan tennissen.
Als je op de middelbare school geen goed rapport hebt of je misdraagt je, dan heeft dat ook consequenties voor de uren hier bij ons. We hebben per kwartaal overleg met school en met het medisch team. Kortom, we hebben dan gewoon overleg met iedereen die buiten tennis bij het kind betrokken is. We zijn er allemaal bij gebaat dat het goed gaat met het kind, op alle fronten. Ze moeten hun stappen kunnen blijven maken en niet afgeleid worden. En mochten ze er niet komen in het tennis, dat ze in ieder geval een afgeronde opleiding als basis hebben. Dat is wel een verantwoordelijkheid die ik voel, ik wil eigenlijk ouders ontzorgen.

Hoe staan ouders daarin?
Heel verschillend. Maar ik moet zeggen dat ik te maken heb met heel veel ouders die er realistisch tegenaan kijken. En die ons het vertrouwen geven om te kunnen bouwen.

Dat bouwen, dat doe jij niet alleen nemen we aan?
Nee klopt. Dat doe ik samen met een team van specialisten. Maar ondertussen ben ik 30 jaar verder. En ik laat me ook informeren. Ik verrijk mezelf daarin ook. Onlangs ben ik bijvoorbeeld naar een bijeenkomst geweest met internationale coaches. Dan hoor je over ervaringen in het buitenland en hoe anderen met situaties omgaan.
Bijvoorbeeld hoe iemand om moet gaan met eetpatronen en wat daarbij belangrijk is.

Hmmm… na meer dan 30 jaar hebben wij daar nog altijd geen patroon in gevonden. Of is jojo ook een vast eetpatroon?
Haha. We zijn voortdurend bezig met mental coaching (ook iets voor jullie wellicht). We worden hier ook steeds beter in. Het is heel fijn als een externe partij eens met een kind om de tafel gaat zitten en misschien wel een ingang vindt of dat de boodschap wel binnenkomt. Daarom is samenwerking met andere professionals belangrijk.

Moet je als ouders veel geld hebben om je kind ver te laten komen in de tenniswereld?
Ja dat is helaas wel een beetje zo in de tennissport. We zijn natuurlijk niet de allerduurste sport, maar zeker ook niet de goedkoopste. Voor een goed full time tennis programma ben je als ouders al snel tussen de 5.000 en 10.000 euro kwijt. Wij denken altijd wel mee met de portemonnee van de ouders. Als een kind 10e of 15e staat bij de jeugd, dan blijf in Nederland, spaar het geld voor later en ga na de middelbare school naar het buitenland. Dan heb je als tennisser weer gewonnen aan niveau. Je doelstelling moet niet zijn dat je wereldkampioenschappen speelt bij de jeugd maar ’t echte werk, de Grand Slams.

Hoe gaan ouders hiermee om?
Wij zijn een opleidingsinstituut dus wij sturen hierin. We zien ouders die meegaan in ons advies en ouders die toch onrustig zijn. Dat is binnen het Nederlandse tennis ook onderwerp van gesprek. De Nederlandse tennisbond en vooraanstaande tennisscholen hebben ouderbeleid op de agenda staan.
Nederlandse kinderen worden in verhouding tot kinderen in sommige andere landen pas later volwassen. Het is hier toch vaak zo dat ouders veel voor kinderen regelen. Bijvoorbeeld op de lagere school als de boterhammen klaar staan en de kinderen met de auto naar school worden gebracht. Maar ouders verwachten dan dat hun kinderen op de tennisbaan wel zelfstandig kunnen denken. Dat werkt zo niet. Dus de Nederlandse spelers zijn in verhouding tot sommige landen wat later klaar voor de grote toernooien.
Wij zijn er sterk voorstander van om kinderen wat vaker hun neus te laten stoten en meer verantwoordelijkheid te laten nemen. Dat ze al jong zelfstandig worden. En ook dat de weerbaarheid wordt vergroot. Geef kinderen niet alles wat ze wensen. Leer ze met teleurstellingen om te gaan. En verkies ook af en toe ontspanning boven altijd de boog gespannen laten staan. Neem eens een keer vakantie in plaats van weer een toernooi.
Wij communiceren hier altijd open over met ouders.

Hoe scouten jullie?
We hebben open Jeugd, Tennis & Sport dagen voor kinderen vanaf een jaar of 8-11. Die zijn heel laagdrempelig. Kinderen van alle niveaus mogen hier gewoon naartoe komen. Dan weten ze in ieder geval hoe ze ervoor staan en kunnen ze met andere kinderen tennissen. Tijdens die dagen ligt de focus niet alleen op tennis. We vinden het gewoon belangrijk dat kinderen sporten.

Werken jullie ook samen met bekende tennissers (buiten jou zelf;-))?
Haha, ik tel mezelf daar toch niet bij hoor. Maar we hebben nu op de dinsdag en de donderdag een geweldig programma samen met Sjeng Schalken. Hij is nummer 11 van de wereld geweest en die traint dan mee.Do en Sjeng Schalken

We lazen dat jij eindverantwoordelijke bent geweest voor Sjeng Schalken. Wat komt daar allemaal bij kijken?
Tussen 2002 en 2004 ging het echt heel goed met zijn carrière. Toen heeft hij zijn hoogtepunten behaald, US Open een keer halve finale en een keer kwartfinale, Wimbledon drie keer kwart finale. Maar hij was toen al een “product”, klaar. Wat hij nodig had was een klankbord. Ik ging al met hem mee toen hij nog 0 punten had op de wereldranglijst, want hij zat al vanaf zijn 12e op onze tennisschool. Dat is ook wel een sterk punt van de opleiding, je leert elkaar echt door en door kennen, doordat de meesten al zo jong bij ons beginnen. Long commitment (redactie: zie de hall of fame op de site van de tennis academy). Toen Sjeng 110-120 stond op de wereldranglijst, hadden we ook Paul Haarhuis en Jacco Elting en als trainer Alex Reijnders. Toen sloot Sjeng zich bij Alex aan. Alex had de ervaring die ik op dat moment nog niet had. Dus dat was een hele mooie doorstroom. In 2002 heeft Sjeng besloten een ander traject in te gaan en toen heb ik het balletje weer overgenomen van Alex. Ik heb toen mijn ding gedaan, en Sjeng was er blij mee, dus da’s mooi. Alles op zijn conto.

Bescheidenheid siert de mens ;-) Willem Jan van Hulst

In deel 2 vertelt Willem Jan over zijn prive leven, zijn dochter DO, de scheiding van zijn ouders, zijn eigen scheiding en nog veel meer onthullingen…..

For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)