dogs in shelter

Het is maar een hond…

Geplaatst door / 5 april 2017

Ok, eerlijk is eerlijk, onze hond is enorm verwend. Hij mag op de bank, hij krijgt te veel lekkers en ja soms slaapt hij in bed. Maar ik ben van mening dat je niet voor niets een hond neemt. Hiermee neem je ook de verantwoording om het dier een goed leven te geven.

Onze Buddy is een bordercollie en een herplaatser. Toen mijn man hem in Leiden ging halen was hij een half jaar oud en geobsedeerd door de chiwawa in het gezin. Deze zat hij de hele dag achterna en dus moest er een ander mandje voor hem gezocht worden. Dat mandje kreeg hij in eerste instantie bij Bart en later bij ons samen met mijn Franse bulldog Fendi, die er helaas niet meer is.

Fendi

 

 

 

 

 

 

Op social media volg ik meerdere asielen en herplaatsing sites. Tegen beter weten in, want ik zou ze het liefst allemaal in huis nemen. Ook is het niet erg best voor mijn gemoedstoestand want ik word er 9 van de 10 keer alleen maar erg kwaad van als ik de redenen lees waarom mensen hun hond weer weg doen. Als een stuk vuil aan de straat.

Alle puppy’s zijn leuk en schattig. Marktplaats en social media staan er vol mee. Wie wil nou niet zo’n geweldig leuke knuffel in huis. Maar kleine, schattige bolletjes wol, worden groter en veranderen in honden die moeten eten, spelen en meerdere malen per dag moeten worden uitgelaten.

Zoveel mensen zoveel redenen waarom een hond weg moet. Veel mensen verdiepen zich niet in het ras hond. Kopen ze een bordercollie en blijkt als ze volwassen zijn dat ze nogal veel energie hebben. Ze schaffen een bulldog aan en komen er achter dat als je niet consequent bent, de bulldog jouw baas wordt i.p.v. andersom.

Of er komt een nieuw gezinslid, ook wel bekend als “de baby”. Het nieuwe lid in de roedel wordt dan niet goed geïntroduceerd en het gaat mis. Of nog erger ze hebben geen tijd meer voor de hond! Dan maak je die maar, dat doe je toch ook voor je kind? Die doe je toch ook niet weg als het even te druk wordt? Laatst las ik ergens dat een kind bang was van een 9 weken oude pup. Dus deze moest weg. Nee niet het kind! De pup. Misschien een uitgelezen kans om je kind deze angst af te leren maar goed.

Een hond brengt niet alleen een hoop verantwoording, maar ook een hoop kosten met zich mee en dan heb ik het niet alleen over de aanschaf. Ze moeten eten maar vooral ook medische zorg krijgen. Dierenartsen zijn niet goedkoop en een hond kan net als een mens ziek worden. En dan gaan ze hop, op voor adoptie.

Ik snap echt wel dat er onhoudbare situaties bestaan en dat het dan ook vooral in het belang van de hond is om een nieuw thuis te gaan zoeken. Maar in heel veel gevallen zijn mensen de hond, de verantwoording of de kosten gewoon beu. Alle smoesjes worden uit de kast getrokken en het doet ze oh zo’n pijn maar de hond moet weg. En hoe ouder ze worden of hoe vaker ze wisselen van mandje hoe moeilijker het wordt een nieuw baasje te vinden. Hoe erg ook.

Tuurlijk gun ik elke hond een thuis waar het beestje gewenst is, dus ja dan maar op zoek naar een nieuw mandje. Maar nog liever zou ik zien dat mensen goed nadenken voor ze tot aanschaf over gaan. Nee, het is niet “maar” een hond. Het is een levend dier met gevoel.
Dus bezint eer gij begint. Verdiep je in de verschillende rassen kijk niet alleen naar het uiterlijk maar vooral naar de karaktereigenschappen en of deze bij jou en je situatie passen. Sta er bij stil dat het een hele verantwoording is om voor een hond te zorgen en dat het niet altijd alleen maar leuk is. Onze kinderen zetten we ook niet op marktplaats dus waarom onze hond wel?

Tamara

For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)