IMG_5943

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder

Geplaatst door / 21 mei 2017

Tijdens mijn writers block gaf mijn buurtgenoot de tip dat ik iets over muziek moest schrijven. Zelf is hij een muzikale duizendpoot, dus dat is niet zo verwonderlijk. Maar u vraagt, wij draaien. Ik zelf ben dus helemaal niet muzikaal. Ik speel geen instrument. Kan geen noot lezen, laat staan maat houden. Binnen een straal van een kilometer vlucht iedereen weg, wanneer ik probeer te zingen. Ik ben dus wel een goeie om in te zetten bij demonstraties en zelfs oorlogen en zo. En dat terwijl mijn vader zo’n muzikale duizendpoot is. Hij hoeft maar een muziekstuk te horen en hij kan het naspelen. Hij hoeft maar een instrument te zien en hij kan het bespelen. Ja, mijn vader is gezegend met zijn twee a-muzikale dochters. Als mijn zus en ik samen Wuthering Heights zingen, is de natuur een week van slag. En vooral haar dochter, mijn nichtje. Die krijgt er zelfmoord neigingen van. Verschrikkelijk Attachment-1vindt ze dat als haar moeder en tanti zich zo aanstellen.

Maar muziek is gezond! Muziek luisteren heeft een positieve impact. Als je er van houdt tenminste. Als je niet van heavy metal houdt en je moet er naar luisteren, geeft dat juist veel stress. Je lichaam vertoont dan dezelfde verschijnselen als iemand met chronische stress. Dat heeft mijn nichtje dus ook als ze ons hoort zingen.

De Amerikanen weten al lang dat het stress gaf. Die verhoren hun terrorist-verdachten ook met heftige, harde muziek op de achtergrond. In de zorg maakt men ook steeds meer gebruik van muziek. De juiste muziek geeft een gevoel van erkenning en rust, dus juist stress verlagend.

Muziek maken is nóg veel belangrijker. Vooral voor kinderen. Blijkbaar is het zo dat het empatisch vermogen van de kids vergroot wordt door muziek te maken. Dat is toch geweldig! We kunnen in onze toekomst alle narigheid voorkomen, als jullie je kinderen op muziekles zetten! Een prima uitkomst voor de opvoeding! Een groter empatisch vermogen, dus alles 3 keer herhalen is er niet meer bij. Na een keer waarschuwen heeft het kind het al door en zegt dat hij/zij het nooit meer zal doen…. Geen probleem kinderen meer!

Ook bij autistische kinderen blijkt muziek maken een rol te spelen. Muziek maken vergroot de verbinding tussen de hersenen. De taalontwikkeling neemt toe. Kinderen die niet spreken en met muziek in contact komen, gaan weer langzaam praten. Ook mensen met hersenletsel en een spraakstoornis, leren weer praten door middel van muziek. Mensen die niet kunnen praten, kunnen wel zingen! Zo ook bij mensen die stotteren. Die zingen vloeiend! Heerlijk, muziek! De oplossing voor alles.file000894312228

Mijn schoonvader zegt altijd: muziek is emotie. En hij heeft gelijk. Het stukje brein waar we muziek mee luisteren/maken ligt vlakbij ons emotioneel brein. Ook bij het motorisch deel trouwens. Wanneer je muziek hoort, kan je niet stil blijven zitten! Zet muziek op en je voelt je blij of juist verdrietig. Zo heb ik als ik een muziekstuk op een begrafenis heb gehoord daar meteen een verdrietig gevoel bij als ik het daarna nog eens hoor. Maar als ik Rainbow in the sky op mijn koptelefoon tijdens het hardlopen heb, kan ik ineens een stuk harder rennen. Ligt er heel even geen tong meer op mijn schoenen, omdat ik mij prima voel!

Mijn schoonvader en ik verschillen erg qua smaak van muziek. Hij vindt mijn vrolijke, nietszeggende muziek maar pepermuntmuziek. Terwijl ik zijn oude hippie muziek dan maar Tena-muziek noem. Nee, IMG_0412ik scoor geen pluspunten bij mijn schoonvader mensen.
Ik heb zelf altijd muziek aan. Het liefst de hele dag. Ik vind heel veel soorten muziek mooi en/of leuk. Klassiek, pop, Blues, Frans, hiphop, Spaans, rap, ik vind het allemaal iets hebben. Ik heb er de balleFullSizeRenern verstand van, maar het gaat er om of je het leuk vindt of niet. Meestal klopt de tekst ook voor geen meter die ik mee loop te lallen. En hoe meer ik heb gedronken, des te beter ik kan zingen. Ook dansen, trouwens. Na 1 glas wijn is heel mijn kijk op mijzelf niet meer reëel.

Muziek is dus een verrijking. Dan weten we meteen wat er vroeger mis is gegaan met mij…..
Dus mensen, zet de radio wat vaker aan! Daar wordt je blij van! En zing gewoon hardop, maakt niet uit wat je lieftallige familie daar van denkt. Het is gezond!

Liefs,

Janneke

For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)