bff

Best Friends Forever

Geplaatst door / 21 augustus 2017

Nu de oudste naar school gaat, zie ik heel wat vriendschappen met vriendjes en vriendinnetjes in de zandbak ontstaan. Hij is dan ook een enorm fan van afspreken. Hoe leuk is dat! Ik denk dan wel eens hoe het over 40 jaar zal zijn. Sluiten zij elkaar dan nog steeds in de armen? Verliezen ze elkaar uit het oog? Doorkruisen hun paden elkaar ooit weer?

Het klinkt heel bijzonder. En dat is het ook! Want wie kan vandaag de dag zeggen dat hij/zij hele goede vriendschappen heeft, die ooit ergens eens in de zandbak ontstaan zijn? Zo een, waarbij je elkaar iedere dag zag op de basisschool en het schoolplein. Zo een, waarbij je zoveel mogelijk bij elkaar over de vloer kwam na school. Zo een, waarbij je elkaar tijdens de middelbare school een periode uit het oog verloren bent, maar elkaars wegen toch weer kruisen vanwege jullie gezamenlijke hobby en/of sport. Zo een, waarbij je samen een nieuwe hobby oppakt en elkaar regelmatig tegenkomt in het uitgaanscircuit. Zo een, waarbij je verkering krijgt met een jongen en je beste maat een relatie krijgt met zijn beste vriend. Zo een, waarbij één van die relaties uitgaat en je elkaar weer een beetje uit het oog dreigt te verliezen. Zo een, waarbij je elkaar na de studietijd weer treft bij dezelfde werkgever en zo collega’s van elkaar wordt. Zo een, waarbij je elkaar sindsdien nooit meer uit het oog verloren bent. Oftewel Best Friends Forever. Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid.

Het mooie van zo’n vriendschap is dat we elkaar ooit weken niet zien of spreken, maar eenmaal weer met z’n twee, vormen we het perfecte stel mafkezen. En dat kan ons dus niks, noppes, nada schelen! We hoeven het einde van de grap niet te vertellen, we snappen elkaar halverwege al. Of we vullen elkaars grappen aan met een eigen twist, zodat deze nog meer hilarisch wordt en alleen wij het nog snappen. Het wel en wee wordt uitgebreid besproken tijdens een lang telefoongesprek, maar onze voorkeur gaat toch echt uit naar een goeie uitgebreide lunch of een diner en dan vervolgens afsluiten met een borrel of 2, 3. Of gewoon bij elkaar een kop thee drinken of een terrasje pikken. We houden dan ook niet exact bij wie, wat gegeten of gedronken heeft. We delen de rekening of we trakteren elkaar. Sterker nog, eten van 2 borden komt bij ons weinig voor. Vaak bestellen we een gerecht voor meerdere personen en dat staat vervolgens in het midden van de tafel uitgeserveerd. Snaaien maar, want sharing is caring!

We zijn elkaars beste therapeuten. We geven elkaar tips en adviezen. We vieren hoogtepunten en halen elkaar uit diepe dalen als het moet. Wij zijn elkaars beste geheugen. Voor mijn slechte momenten, blunders, relatiedips, gezondheidsperikelen, tips voor de kids kun je het beste bij haar zijn. Voor haar slechte momenten, falende dateverhalen en andere problemen en crises ben ik haar beste geheugensteun. We zijn elkaars gunfactor. We hebben het beste met elkaar voor en dat in iedere periode van ons leven. We zijn elkaars steunpilaar. Door dik en dun. Grenzen kennen we niet. Desnoods bellen we elkaar middenin de nacht. Als de één de ander nodig heeft, dan zijn we er voor elkaar! We zijn elkaars tijdmachine. We kijken terug op de vele herinneringen samen, we leven in het heden en we voorspellen samen de toekomst en delen onze dromen. We zijn elkaars luisterend oor. We weten elkaar blindelings te vinden als we even onze gal willen spuien over van alles en nog wat. De één maakt van haar hart geen moordkuil, de ander biedt een luisterend oor en andersom. Meer heb je op dat moment niet nodig.

We hoeven niet iedere seconde te vullen met woorden, stiltes zijn ook fijn in elkaars gezelschap. We weten van elkaar dat we niet perfect zijn en dat we niet altijd aan bepaalde verwachtingen kunnen voldoen. Niet dat we geen verwachtingen hebben, maar we houden ons er niet zo strikt aan vast. Het ene moment is onze vriendschap intenser dan het andere moment. We claimen elkaar niet en geven elkaar uitgebreid de ruimte om andere vriendschappen, bezigheden of interesses te hebben. We delen niet altijd elkaars mening, maar respecteren en accepteren dat van elkaar. We beseffen ons heel goed hoe bijzonder en waardevol onze levenslange vriendschap is.

vriendschap klein

 

Nu ligt het bij mannen anders, maar ook bij hen ontstaan speciale en lange vriendschappen onder het genot van een potje straatvoetbal. Mijn man heeft ook zo’n bijzondere, hechte band met een aantal maten van hem. Hun vriendschap is ontstaan in hun luiertijd. Het grote verschil dat ze veel minder bellen. Maar over de WhatsApp vliegt regelmatig grappige ‘onzin’ over en weer. Zij spreken liever in de kroeg af dan in een restaurant. Zij gaan graag samen naar een wedstrijd kijken of sporten samen wat. Als er maar wel een 3e helft aan vastzit. Ze ouwehoeren wat meer, maar serieuze gesprekken tot diep in de nacht zitten er zeer zeker bij. Een weekendje weg staat vaste prik in de agenda’s genoteerd. Op die momenten voorzien zij elkaar ook van tips en adviezen, zijn ze er in goede en slechte momenten voor elkaar, gunnen elkaar het beste, halen graag samen herinneringen op en ook bij hen hoeven niet alle stiltes opgevuld te worden met woorden. Zij geven elkaar de ruimte en accepteren en respecteren elkaars meningen en beslissingen. Ook bij hen is de vriendschap het ene moment intensiever dan het andere moment. Maar boven alles hebben ze heel veel plezier samen en kennen elkaar door en door.

Deze ervaringen geven wij weer door aan onze jongens. En hopelijk krijgen zij ook zo’n speciale band en vriendschap, die ergens op school, in de zandbak of in de speeltuin zal ontstaan. Want samen kunnen ze dan de hele wereld aan. Het begin is in ieder geval al gemaakt. En wie weet zien ze elkaar over 40 jaar nog steeds.

Daar zijn beste vrienden toch voor!

Just in K’s

 

 

Bron foto’s: 123RF Stockfoto/donaveh en 123RF Stockfoto/shsphotography
For Your Eyes Only
Schrijf je in voor de weetjes die je als veertiger niet wilt missen!

*Wij zijn 100% anti-spam en jouw privacy en vertrouwen zijn super belangrijk voor ons!

Plaats je reactie

Email (will not be published)